Allmänt

De mesta av nedanstående ”regler” gäller enbart under en Milonga, d v s tangofest, inte under kurser eller på praktikor. Vissa saker, markerade med *, är dock att rekommendera alltid.
”Reglerna” är hämtade från Argentina, och skall därför tas med en nypa salt.

* Personlig hygien är nödvändig för en trevlig dansupplevelse.
Dålig andedräkt, kroppslukt och överdriven svettning är stötande. Var känslig för dina med-dansare. Överdriven användning av cologne, parfym eller liknande kan vara lika störande.

Klä på rätt sätt för evenemanget.
För en milonga klä upp dig lite mer. Du kan inte gå fel med svart; tango är en elegant dans. För en praktika klä dig bekvämt och förnuftigt. Var smakfull; Undvik att visa några kroppsdelar som inte är allmänt acceptabla. Använda skor med klackar hjälper dig att fördela din vikt på rätt sätt. Om du bär på tillbehör eller smycken, se till att de inte blir till skada medan du dansar.

* På en praktica kan du klä dig mer ledigt.

Före dansen

Om du är intresserad av att dansa, visa dina avsikter .
Stå vid kanten av dansgolvet för att låta andra veta om dina avsikter; Om du är med en grupp eller vid ett bord, kan det hindra andra från att närma sig dig. Förvänta dig inte att någon ska avbryta samtalet med andra. Försök att inte fortsätta en långsam konversation om du är nära dansgolvets kant, ge utrymme till de som vill dansa.

Fråga alltid om en dans på ett artigt sätt, sig verbalt eller icke-verbalt.
Det är acceptabelt för en följare att initiera ett dansbjudande. Det är också en fin touch att presentera dig själv. Sök efter de som vill dansa, undvika att störa någon som inte har någon önskan att dansa. Om du måste avbryta en konversation för en dans, gör det diskret. Gå aldrig ut till dansgolvet först och sedan invitera någon att gå med dig.

Om du måste neka ett dansbjudande, gör det på ett vänligt sätt.
Det är inte ett brott att sitta ut en låt eller två. Att sitta ut en låt innebär att aldrig acceptera en annan inbjudan till samma låt som du har avböjt från någon annan. Det bästa sättet att neka ett erbjudande är att inte få en i första hand; hålla engagerade i aktiviteter, som konversation, som avskräcker andra från att fråga.

Acceptera vänligt eventuella avslag på ett dansbjudande.
Om samma person nekade dina erbjudanden flera gånger inom samma händelse, anta att personen inte har någon intresse av att dansa med dig. En närvaro vid en danshändelse är inte en skyldighet att dansa med alla.

Ledaren följer alltid följeslagaren på dansgolvet, oavsett vem som initierade erbjudandet.
Det är också vanligt för ledaren och följaren att möta upp på dansgolvets kant, mestadels från en icke-verbal inbjudan.

När du fortsätter på dansgolvet, gör så försiktigt.
Dansare på dansgolvet har alltid rätt till golvets yta. Gå aldrig över dansgolvet medan andra människor dansar.

Under dansen :

Att acceptera att dansa är en skyldighet att dansa hela låten.
Man avslutar aldrig dansen under musiken, om inte det finns någon betydande anledning. En person som dansar under din förväntan är inte en viktig anledning. Om du måste avsluta en dans i förväg, gör det utan att göra en scen.

Att dansa flera låtar i rad med samma partner är vanligt.
Om du bestämmer dig för att dansa en annan sång, är det inte nödvändigt att tacka din partner. I Argentina, om din partner tackar, betyder det att det är din önskan att avsluta dansen. Men i USA är det ganska vanligt för partner att säga tack mellan låtarna. Så, om du vill avsluta en dans i slutet av en sång, gest eller diskret informera din partner om att du vill sluta. Vänd aldrig om plötsligt för att lämna dansgolvet för att avsluta dansen.
Om ett liveband spelar, vänd dig mot scenen och applåderar efter varje låt.

* Respektera din partner hela tiden under dansen.
Det är ganska vanligt att dansa nära i tango, men det är inte ett krav. Dancing close är inte en inbjudan till olämpligt beteende. Var känslig för din partners komfortnivå med sitt personliga utrymme.

Vanligtvis är samtal olämpligt när du dansar tango .
Tala mellan låtar. Om du måste prata , behåll det till ett minimum. Det är särskilt olämpligt att prata på dansgolvet medan ett liveband spelar.

Gör aldrig någon undervisning eller öva på en milonga; spara det för en praktika.
Om du måste visa någon ett steg, gör det aldrig på dansgolvets huvudområde; hitta ett sidoområde som inte hindrar de andra dansarna.

Under inga omständigheter ska du korrigera din partner på dansgolvet.
Man kan bara rätta sin partner under en klass eller praktika; och då, endast om det begärs. Det är aldrig acceptabelt att rätta någon i en milonga.

* Tango är en resande dans; Danslinjen är moturs.
Man måste bibehålla det gemensamma dansflödet när man dansar på yttre omkretsen; Om du befinner dig att avbryta dansflödet, rör dig mot mitten för att låta andra passera.

* Respektera andra dansares utrymme.
Erfarna dansare bör ge nybörjare dansare det rum de behöver. Nybörjare dansare borde ligga närmare dansgolvets centrum för att ge erfarna dansare sitt utrymme. Erfaren dansare som vill utföra steg som avbryter dansflödet bör göra det mot mitten av golvet.

* Var samvetsgrann och tillmötesgående för dina meddansare.
Fortsätt försiktigt för att undvika att stöta på andra dansare. Om du gör det ber om ursäkt och försök att sakta ner,  var försiktigare.

Använd korrekt bedömning när du är på ett trångt dansgolv.
Utför bara steg som inte bryter mot andra dansares utrymme. Undvik alla åtgärder som kan skada andra. Det här är dags att använda sin milonguero-kunskap.

Respektera din partners dansstil.
Social dans kan vara en kompromiss när partners med extrema skillnader i dansstil dansar tillsammans. Man bör alltid vara villig att kompromissa.

Respektera din partners dansnivå.
Om du är den mer erfarna dansaren, kompromissa genom att dansa på din partnernivå.

Efter dansen :

Ledaren följer alltid följeslagaren av dansgolvet efter dansen.
Eskortera följaren tillbaka till den ursprungliga punkten, upprepa din tacksamhet och gå bort.

Dans är inte en tjänst du gör för någon.
Det korrekta svaret på ”tack” efter en dans är ”tack”, inte ”varsågod”